Privacy Café

Privacy Café is een café of workshop van gemotiveerde computergebruikers die hun digitale gegevens willen beschermen en ook anderen willen helpen hun laptops veiliger te maken. Dit project is in 2014 opgericht door Douwe Schmidt en Xander Bouwman met de hulp van Bits of Freedom om internetvrijheid en databescherming toegankelijk te maken voor iedereen. Inmiddels worden de cafés door het hele land gegeven en goed bezocht. Tijdens de Privacy Cafés wordt de toolbox van Bits of Freedom centraal gesteld. Deze toolbox is een verzameling van software met uitleg en advies om je internet gebruik veiliger te maken. Samen met de vrijwilligers gaan bezoekers van het café op zoek naar de juiste tools (add-ons, applicaties enzovoorts) om hun computer, telefoon of tablet zo veilig mogelijk te kunnen gebruiken.


Het beschermen van digitale gegevens is een ingewikkeld en lang proces en is nooit voltooid. In de presentatie wilde ik de bezoekers duidelijk maken dat dit niet betekent dat je er niet aan moet beginnen, maar dat je goed moet bedenken waar je begint. De aanwezigheid van de bezoekers geeft toch aan dat zij geïnteresseerd zijn om bewuster met hun internetgedrag om te gaan.

Stap1) Welke?

Allereerst is het belangrijk bewust te worden hoe (via welke wegen) jouw digitale gegevens worden ontvangen. Het eerste dat te binnen schiet is het gebruik van jouw laptop en slimme telefoon, maar bijvoorbeeld ook via het gebruik van chipkaarten, zoals de ov-chipkaart en de bankpas of het gebruiken van een slimme thermostaat (in huis) laat jij een digitaal spoor achter. Transactie bedrijven zijn wel verbonden aan hogere beveiligings- en verkoopeisen van jouw gegevens dan commerciële internetdiensten. Wij zullen ons hier richten op de laptop en de slimme telefoon.

Stap 2) Waar?

Waar wordt deze informatie opgeslagen? Bedenk dat het internet, zoals het woord al zegt, één groot netwerk is van snelwegen waar gegevens over verstuurd worden. Er is echter één belangrijk verschil met autowegen, namelijk dat informatie niet per se de kortste route neemt, maar de snelste route. Dit betekent dat informatie van jouw computer via Amerika, Afrika, of zelfs Australië kan gaan voordat het in jouw computer arriveert. Dit geldt ook voor de verzoeken die jij jouw zoekmachine verstuurd. Op ieder knooppunt (datacentrum) waar de informatie langs komt wordt kan een kopie van de informatie worden opgeslagen. Het slechte nieuws is dat dan de beheerder van dit knooppunt kan zien wat jij hebt verstuurd. Het goede nieuws is dat wanneer jouw gegevens goed versleuteld zijn, de beheerder alleen de versleutelde (chaos) informatie kan lezen.

Stap 3) Wat?

Bedenk wat privacy voor jou betekent. Is dit controle over de informatie die jij online zet? Of misschien alleen dat je weet wat er mee gebeurt? Is het een volledige geheimhouding van informatie voor iedereen buiten jou en de ontvanger van jouw bericht? Of gaat het alleen om de context waarin jij deze informatie uitzendt? Bijvoorbeeld jouw familie, vrienden of in werkverband. Wanneer je hier een helder beeld over hebt kan je gaan nadenken over in welk gebied je wil beginnen met bescherming. Zoals privacy instellingen bij sociale media, of bescherming van jouw browser of email.

Stap 4) Wie?

Tegen wie wil jij je beschermen? Niet iedereen is een direct doelwit van de overheid. Daarnaast hebben (vooral de Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten) een grote computerkracht. Om jouw gegevens te kunnen beschermen tegen deze instelling heb je een diepgaande technische kennis en kunde nodig. Tegen commerciële datahandelaren of een basishacker kan jij je beter beschermen. Of misschien wil je beginnen met ervoor zorgen dat jouw buurman of kennissen niet zomaar met foto’s of filmpjes van jou aan de haal kunnen gaan. Al deze vormen van bescherming vereisen een verschillend niveau van bescherming. Het beste is om makkelijk te beginnen en van daaruit verder te werken. Je bent van harte welkom om in een volgend Privacy Café de vragen te komen stellen die je thuis tegen bent gekomen.

Stap 5) Aan de slag!

Wanneer je de voorgaande vragen scherp voor ogen hebt is het tijd om aan de slag te gaan. In de Toolbox van Bits of Freedom vind je verschillende tools en adviezen op ieder niveau om jouw gegevens te beschermen. Onze vrijwilligers staan klaar om jou te helpen met vragen en het gebruik van de tools. Help ook elkaar! Onze ervaring is dat iedereen iets weet wat een ander niet weet. Door uit te leggen leer je zelf ook!

Ben je ook nieuwsgierig geworden naar de Toolbox? Kijk dan op https://toolbox.bof.nl/

Heb je vragen en wil ook een Privacy Café bezoeken, wil je zelf helpen als vrijwilliger of je eigen Privacy Café organiseren? Kijk dan op https://privacycafe.bof.nl/

 

Links:
Privacy Café
opgericht
Douwe Schmidt
Xander Bouwman
Bits of Freedom
toolbox