Crypto Design Challenge 2016

De Crypto Design Challenge is in 2015 ontstaan als initiatief van MOTI, (voormalig) museum of the Image als een kunstwedstrijd voor Nederland en België. De Crypto Design Challenge is opgezet om de discussie aan te gaan omtrent surveillance en de complexe praktijk een toegankelijker beeld te geven. In 2016 is MOTI in de organisatie van de wedstrijd een samenwerking aangegaan met het Institute of Network Cultures en Citizen Data Lab, beiden onderdeel van de Hogeschool van Amsterdam. 2016 was tevens het jaar dat de Crypto Design Challenge op grotere schaal dan Nederland en België werd uitgezet.

Het doel van de Crypto Design Challenge 2016 was om nieuwe beelden van het diepe web te maken en hiermee de positieve kanten van encryptie te belichten.

Als co-producent van de Challenge 2016 met de uitreiking in Paradiso ben ik uitgenodigd een presentatie te geven op een kunstacademie. Hieronder kan je de strekking van deze presentatie lezen.

Deep Web

Veel strategieën van onzichtbaarheid op het internet zijn gericht op de bescherming van de individu. Denk aan strategieën om gezichtsherkenningssoftware te misleiden zoals maskers van The Creators Project en make-up van CV Dazzle, maar ook versleutelde mail en verschillende add-ons zoals Privacy BadgerLightbeam en Ghostery. Deze hebben overigens een redelijk vergelijkbare werking, alleen hebben de organisaties achter de add-ons verschillende doelen voor ogen. 

Wij waren op zoek naar de mogelijkheid van het Deep Web als een collectieve middel als bescherming. We keken hier naar de strategie die Helen Nissenbaum en Finn Brunton ‘Obfuscation’ noemen. Dit vertaalt zich grof naar verwarring. Het idee is dat één alleen opvalt, maar als je genoeg ruis informatie mee stuurt dan is de juiste informatie hiertussen lastig te vinden. Het Deep Web, waarvan wij dachten dat dit werd gerepresenteerd door Tor, leek ons een geschikte plek om naar te kijken. Tor werkt als volgt: waar Google onthoudt van welk IP adres (het adres van de computer) welke zoektermen komen, allemaal specifiek, onthoudt Tor alle zoektermen en adressen op één grote stapel. Het is net als bladeren. 1 blad valt op, maar zijn er genoeg bladeren, dan valt die ene specifieke niet meer op.

                      

Dit jaar is het thema Deep Web. Toen wij vanuit het Crypto team met dit thema begonnen hadden wij zelf ook niet echt een idee van wat het Deep Web eigenlijk is, wat het betekent en laat staan wat het onderscheid is tussen Dark Web en Deep Web.

Na eigen onderzoek en een hele verhelderende tour door het Clearweb, deep web en dark web van Anthony van der Meer tijdens de Deep Web workshop die wij hebben georganiseerd kwamen we tot de ontdekking dat inherent er niet of nauwelijks verschil is tussen de drie ‘Webs’.

Wat het onderscheid maakt zijn de gereedschappen of tools die jou toegang bieden tot het zogenoemde ‘web’. Het diepe web betekent niets meer en minder dan dat het niet geïndexeerd is door zoekmachines zoals Google. Hieronder valt ook alles waar je toegang toe krijgt via een inlogcode zoals je mail, facebook of spotify account. Wij bevinden ons dus al dagelijks in het Deep Web.

Het Dark web werkt eigenlijk hetzelfde, alleen heb je een specifieke TorBrowser nodig om toegang te krijgen tot de meeste sites en moet je de weg naar de sites al weten. Zoals de URL (link). Er is geen zoekmachine die jou de weg wijst.

Het bekende beeld van de ijsberg die moet uitbeelden wat het verschil tussen deep en clear web is verticaal en suggereert een hiërarchie en verschillende lagen van het web. Als je weet dat alle webs hetzelfde werken snap je dat dit een compleet verkeerd beeld geeft.

Infrastructuur

Wat het internet wel is kan je misschien wel het beste ondervinden door op zoek te gaan naar haar sporen. Want het internet is veel tastbaarder dan wij ons kunnen voorstellen. Er is een fysieke infrastructuur waar we zelf naar op zoek kunnen gaan. En al deze infrastructuur is gemaakt en in handen door een fysieke organisatie.

‘Networks of New York’ Ingrid Burrington
‘Networks of New York’ Ingrid Burrington

 

 

 

 

Om een stukje van het doek op te lichten van het mysterie van het internet gaan onderzoekers en kunstenaars zoals Ingrid Burrington en Trevor Paglan op zoek naar de fysieke infrastructuur van het internet. Op twee heel verschillende plekken. Ingrid Burrington gaat op zoek in een grote stad (New York) waar de snelwegen van het internet verstopt zitten onder een dikke laag asfalt. Via hints op de weg krijg je een idee waar de kabels zich bevinden, maar echt grijpbaar zijn ze nog niet.

Trevor Paglan & The Creators Project
Trevor Paglan & The Creators Project

 

Trevor Paglan Duiken naar het diepe web. Hier zie je dat het woord ‘diep’ in het diepe web een nieuwe betekenis krijgt. Het verwijst niet naar het onderscheid tussen wel en niet door Google geïndexeerde internet, maar naar de letterlijke diepte van de kabels. Zoals Trevor in dit filmpje verteld heeft hij apart duiklessen moeten nemen om op zoek te gaan naar deze kabels. De instructeurs die met hem mee waren hadden er een hard hoofd in dat ze de kabels überhaupt zouden vinden.

Infrastructours 

Ook Nederland speelt een belangrijke rol in het verbinden van het wereld wijde web. In Groningen (Eemshaven) worden belangrijke zeekabels verbonden met landkabels die zich vervolgens over Europa verspreiden.

 

Links:
The Creators Project
CV Dazzle
Privacy Badger
Lightbeam
Ghostery
Infrastructours